top of page

StudioDNL
&
Beleving

​

@ StudioDNL hanteren we de BIO-norm.

De manier waarop nabestaanden de uitvaartplechtigheid (en de weg er naartoe) ervaren, is beleving. Die moet optimaal zijn, hartverwarmend, (opr)echt, ondersteunend, boeiend, milderend, professioneel. Als moderator en uitvaartwerker leer je bij StudioDNL hoe je voor nabestaanden een passend, bijzonder moment kan creëren vanuit je eigen competenties en talenten. Dat is de basis.

De absolute meerwaarde @StudioDNL zit in de BIO-norm: Beleving is Opleiding.

​

history-01.jpg
history-02.jpg
history-03.jpg
history-04.jpg

2011 - Nederland - Vlaanderen

Na een lange carrière als inkoper en zelfstandig onderneemster in de Nederlandse meubelbranche, besluit Karin Struyf haar competenties te bundelen. Ze wil naar de uitvaart. Naast haar dagtaak was ze immers jarenlang te vinden op de Vlaamse cabaretpodia en werd ze vanuit die hoek regelmatig gevraagd om uitvaartplechtigheden voor te gaan. De verschillen tussen de Vlaamse en Nederlandse uitvaartbranche werden al snel duidelijk. Die zou ze eerst, naast de reële kansen, onderzoeken. 'Hoe werkt men waar? Waar werkt wie? Wie doet wat? Wat zijn de mogelijkheden?'

​

Een grote stap vergt een goede voorbereiding

Karin start daarop een 1-jaar-durend marktonderzoek. Ze bezoekt meer dan 100 plechtigheden, legt contact met uitvaartondernemers, uitvaartwerkers en toeleveranciers. Ze interviewt families en nabestaanden, neemt de rol en het belang van de uitvaartondernemer onder de loep en zoekt naar de vernieuwers binnen de sector. Eind 2012 maakt ze de balans op en zet ze zich neer als 'De Uitvaartvrouw'. De kogel is door de kerk.

2016 - Van Uitvaartvrouw naar De Nieuwe Lichting 

Het harde werk van de voorbije jaren werpt zijn vruchten af. Sterker nog: De Uitvaartvrouw moet knopen doorhakken. Ofwel gaat ze het -wegens de hoge werkdruk- wat rustiger aandoen, óf ze gaat zich omringen met een groepje gelijkgestemden en breidt uit. Het wordt het laatste.

2017 - Van De Nieuwe Lichting naar DNL.Vlaanderen
'Vertellers Van en Voor het Leven'

Er werden collega's gezocht en gevonden in de podiumkunsten en na een opleiding omgedoopt tot Moderator van 'De Nieuwe Lichting', het huidige 'DNL.Vlaanderen'. Maakten hun opwachting in de zomer van 2017: Wanda Joosten, Peter Rouffaer en Dieter Troubleyn. Vervoegden de groep vanaf mid-2019: Florence Hebbelynck, Rania Gaaloul en in 2020 sloot Wim Van Den Driessche aan. 

2021 StudioDNL

De moderatoren van DNL.Vlaanderen worden dagelijks opgemerkt door zij die reeds in de sector werken en door nieuwe kandidaten die in de uitvaart aan de slag willen gaan. Voor DNL betekent dit een haast constante vraag naar informatie, opleidingen en trainingen. Om hieraan tegemoet te komen werd het DNL-netwerk aangesproken. Samen met uitvaartondernemers, uitvaartwerkers, moderatoren, ervaringsdeskundigen, vakvrouwen en vakmannen werd een platform gecreëerd voor nieuwkomers én vaste waarden, voor uitvaartteams en -bedrijven: StudioDNL. 

Door middel van Oriëntatiedagen 'Werken in de Uitvaart' wil StudioDNL nieuwe kandidaten uitgebreid informeren en hun competenties in kaart brengen. Daarnaast biedt StudioDNL alvast een initiatie Rouwbenadering aan en 2 opleidingen: Ceremoniemeester/Drager en Moderator.

bottom of page